bannerinyttely pettu-nayttely-banneri

Yksi Suomen suurimmista yksityisistä kokoelmista on kerätty taidolla yhteen Pettu-Eerikkiin. Näyttely luo vahvan mielikuvan Pohjois-Satakunnan ja koko Suomen historiasta, ajasta Venäjän sortokausista sotien jälkeisiin vaaran vuosiin. 

 

Näyttely koostuu vastakkainasettuista, jotka ovat leimanneet näkyvästi Suomen historiaa. Rakennuksemme yläkertaan on kerätty muistoja ja esineitä niistä tapahtumista, jotka liikuttivat ihmisiä kansakuntamme uhkaavimmilla hetkillä.

Näyttely ajoittuu 1800-luvun loppupuoliskolta aina vuoteen 1950. Tämän ajanjakson sisään mahtuu paljon karmaisevia uhkakuvia valtiomme tuoreen olemmassa olon lakkaamisesta. Monet näistä olivat vain kansalaisten mielessä, mutta tunnetusti tapahtumat johdattivat myös Kankaanpään nuoren sukupolven Karjalan kannaksille ja Lapin saloille puolustamaan uutta rajaa.  Sukupolvea aiemmin lähiseudulla Laviassa käytiin verisiä taistelua ja kilvoittelua voimassaolevasta yhteiskuntajärjestelmästä.

Tarina on värikäs. Siitä ei puutu käänteitä, jotka saavat aikaan näkyviä muutoksia niin omalla pienellä paikkakunnallamme, kuin myös naapurivaltioissamme ja kauempanakin. Alueemme ihmisten tarinaa kerrotaan sortokausista avoimesti. Suomi-ideologia alkoi levitä rikkaruohon lailla ja kokoelmiimme on sen johdosta kasautunut paljon taidetta ja esineitä, jotka kuvaavat ihmisten rohkeutta, toivoa ja epätoivoa oman valtion perustamisesta itsenäiselle kansalle.

Vapaussodan (tai sisällissodan) olemme niinikään ottaneet tarkastelun alle neutraalisti. Käytävän vastakkaisille puolille, toisiaan tuijottamaan on kerätty historiaa molempien toimista ja valkoisten ja punaisten syistä ja motiiveista. Unohtamatta verisen jälkipyykin kauheuksia. Jäljistä pahin oli lopulta oman käden jäljen näkeminen. Kokoelman vapaussota-osuus käsittää tilastoja, aseita ja uniformuja, kunniamerkkejä ja erilaista mielenkiintoista poliittista aineistoa.

 Leijonanosa näyttelystä on varattu kansan suurimmalle yhdistymisen hetkelle. Talvi- ja jatkosodat pakottivat viimeistään Suomen keräämään joukot yhteen yhteistä vihollista vastaan. 

Käymme läpi tätä kokonaisuutta jälleen Kankaanpäästä käsin. Niinisalon varuskunnan tapahtumat ovat esimerkkinä mielenkiintoisista käytännön esimerkeistä siinä, mihin sota todellisuudessa johtaa. Sota-ajoilta kokonaisuudessa on esitettynä lukematon määrä militariaa ja dokumentteja, propagandaa ja esimerkkejä sodan aikaisista ihmiskohtaloista.

Vaaran vuodet ovat viimeinen osa kokonaisuutta. Siinä näemme, miten yhteiskuntamme jälleenrakennukseen yhdistyy kansainvälinen poliittinen nuorallatanssi. Suomi-Neuvostoliitto -maaottelu 1940–1950-luvuilla toimii myös viimeisenä vastakkainasetteluna, joka päättää ytimekkään näyttelymme kertomuksen.

 Toivotamme teidät tervetulleiksi tutustumaan Sortokausista Vaaran vuosiin -näyttelyyn. Se ei jätä kylmäksi.

Alla otteita näyttelystämme Pohjois-Satakuntalaisten ottamien valokuvien muodossa. Lämpimin kiitos niille, jotka ovat jakaneet kuviaan.